Εκδήλωση για τη Μάχη του Οστρόβου

Υποβλήθηκε από press dhmou edessas στις Τρί., 08/11/2016 - 10:30
Printer-friendly version
mahi_toy_ostrovoy_1.jpg

Οι πολίτες της Άρνισσας και της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας της Βεγορίτιδας έχουν αγκαλιάσει την ετήσια εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Οστρόβου και τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Άρνισσας.

Η εκδήλωση έχει γίνει θεσμός τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν στήθηκε από το Δήμο Έδεσσας το Μνημείο για τους πεσόντες της Μάχης του Οστρόβου και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Κατά τη φετινή εκδήλωση ο δάσκαλος κ. Ηλίας Κάρτας αναφέρθηκε στο χρονικό της Μάχης και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου τόνισε τη σημασία του ιστορικού γεγονότος και ευχαρίστησε τον κόσμο της Άρνισσας που πλαισίωσε την εκδήλωση τιμώντας τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Στη συνέχεια ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Γιάννης Παπαλαζάρου, ο οποίος έχει αποφασιστική συνδρομή στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος και τη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για να τιμηθεί το γεγονός.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μάχης του Οστρόβου.

 

Δήλωση, σχετική με την επέτειο, του δασκάλου-συγγραφέα Γιάννη Παπαλαζάρου

 

Η επέτειος της Μάχης του Οστρόβου, που εδώ και 5 χρόνια (από το 2012) καθιερώθηκε θεσμικά, αναδεικνύει ένα σημαντικό γεγονός που βγήκε από την αφάνεια και την πλήρη άγνοιά του και πήρε τη θέση του στην τοπική και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η έκβαση της μάχης ήταν αποφασιστικής και καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού και απελευθέρωση των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας Αμυνταίου, Φλώρινας και Καστοριάς.

Η σπουδαιότητά της καταδεικνύεται με τον πιο εύσχημο τρόπο από τις εντοιχισμένες επιγραφές που υπάρχουν πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου σε εμφανή θέση αναγράφεται το Όστροβο μεταξύ των σημαντικότερων σταθμών της ελληνικής ιστορίας (Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Όστροβο, Κορυτσά).

Η δική μου συμμετοχή στη θεσμοποιημένη πλέον επέτειο ήταν η προσπάθεια που κατέβαλα: 1) Να αναδείξω τα γεγονότα μέσα από τα βιβλία μου, από άρθρα μου σε εφημερίδες και ομιλίες. 2) Να ταυτοποιηθούν τα οστά των νεκρών στρατιωτών με τα ονόματά τους, που μας γνωστοποιήθηκαν από τη Δ/νση Ιστορίας Στρατού. Εδώ πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του κ. Βαρδάκα Αθανασίου, συνταξιούχου δασικού, όπως πολύτιμη ήταν και η φροντίδα του σεβάσμιου ιερέα της Άρνισσας π. Νικολάου Τούλη, μαζί με τον Νεωκόρο Ιορδάνη Λαζαρίδη, για την περισυλλογή και διαφύλαξη των οστών των νεκρών στρατιωτών. 3) Να αναγερθεί σεπτό μνημείο των νεκρών στρατιωτών στο χώρο του ενταφιασμού τους. Εδώ είχα την καλή τύχη να συναντήσω το καθ’ όλα συγκινητικό και αμέριστο ενδιαφέρον του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, ο οποίος στάθηκε, από την πρώτη στιγμή, αποφασιστικά και θετικά στην όλη προσπάθεια, τεχνικά, οικονομικά και ηθικά.

Η καθημερινή του παρουσία και η σύμφωνη γνώμη μας από τον σχεδιασμό, την επιλογή των υλικών μέχρι και την τελική κατασκευή του μνημείου, ήταν άκρως αποδοτική και αποτελεσματική.  Δεν πρέπει να παραλείψουμε και την πολύ σημαντική βοήθεια που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Κωστίδης, Χρήστος Βερικούκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυριάκος Χατζηγεωργούδης. 4) Να θεσμοθετηθεί επισήμως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εκδήλωση ως τοπική επέτειος κι αυτό έγινε πράξη χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον και την κινητικότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φίλιππου Γκιούρου, οποίος έφερε το θέμα στο Δ.Σ. τον Μάρτιο του 2016, όπου προσκλήθηκα και μίλησα σχετικά, και με την αριθ. 66/2016 απόφασή του καθιέρωσε την 5η Νοεμβρίου ως τοπική ιστορική επέτειο και τοπική αργία για τον πρώην Δήμο Βεγορίτιδας.

Τα επόμενα βήματά μας είναι να ολοκληρώσουμε την αναζήτηση των απογόνων των νεκρών στρατιωτών και των πολεμικών διπλωμάτων αγωνιστών της Μάχης. Και οι δυο ενέργειες είναι σε καλό δρόμο.

( categories: )