Εκδήλωση για την φιλαναγνωσία και την δημιουργική γραφή
Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα.
Ένα βιβλίο μπορεί να απαντήσει ακόμη και σε όσα δεν θέλεις να ρωτήσεις κάποιον άλλο, μικρό ή μεγαλύτερο.
Ο Δήμος Έδεσσας, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης & Ν.Γενιάς, διοργανώνει εκδήλωση – γιορτή- workshops για το Βιβλίο.
Για τον λόγο αυτό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα άνθρωποι του τόπου που ασχολούνται με το βιβλίο, να συμμετέχουν σε μια γιορτή για το βιβλίο. Στόχος αφενός μεν η γνωριμία με τους συγγραφείς του τόπου μας, αφετέρου η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε μια «γιορτή» λίγο διαφορετική.
Τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, με τέσσερα διαφορετικά θέματα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας. Τα θέματα στα οποία θα κληθούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από γυμνάσια και λύκεια του Δήμου μας αφορούν το πώς γράφεται ένα ποίημα, από πού εμπνέεται ένας συγγραφέας, ποια η σχέση διαδικτύου και ποίησης και πολλά άλλα.
Τα θέματα επεξεργάζονται και προτείνουν οι: Μερόπη Βλάχου, φιλόλογος, Σοφία Μιμιλίδου, φιλόλογος-ποιήτρια, Τάκης (Χρήστος) Γκόντης, ποιητής-συγγραφέας και Ιωάννα Αμπατζή, συγγραφέας-ποιήτρια-σκηνογράφος.
Info
Πού: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας
Πότε: Τρίτη 2 Απριλίου 2019, 10 π.μ. - 1 μ.μ.
Οι μαθητές-τριες καλό είναι να έχουν μαζί τους στυλό και τετράδιο.
Πληροφορίες: 2381350758, Τμήμα Παιδείας Δήμου Έδεσσας
Πρόγραμμα
10.00-10.45’: εισαγωγή, προβολή βίντεο «Ποίηση και Νέες Τεχνολογίες», Αίθουσα προβολών Πολιτιστικού Κέντρου
10.45-11.00’: Διάλλειμα
11.00’-12.30: Workshops, αίθουσες 1ου ορόφου Πολιτιστικού Κέντρου (Κάθε workshop περιλαμβάνει περίπου 12 – 13 μαθητές-τριες και έχει διάρκεια περίπου 40 λεπτά)
12.30-13.00: Ανατροφοδότηση, «Πες μας την γνώμη σου», Αίθουσα προβολών Πολιτιστικού Κέντρου
Workshops
- Δημιουργική γραφή με την Ιωάννα Αμπατζή
Τι να είναι το «απλυτήρι» και ποιος ο «σταλεγάκιας»; Ποιος βάζει τις «ψυγγιές» και πού πήγε το «πουπήγιο»; Στο εργαστήρι αυτό θα γίνουμε κι εμείς λεξιπλάστες όπως κάναμε μικροί, τότε που η γλώσσα μας δεν ήταν κανόνες και συντακτικό αλλά μια νέα περιπέτεια. Στη συνέχεια θα πειραματιστούμε με το ύφος, και θα δούμε πως μια φράση μπορεί να ειπωθεί με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους.
- Στον ιστό της ποίησης με την Σοφία Μιμιλίδου.
Τι είναι ποίηση; Τι δεν είναι ποίηση; Είναι η ποίηση μόνο για τους «μεγάλους»; Ποία η θέση της την εποχή των εικόνων και των νέων τεχνολογιών; Είναι αρκετή η ποίηση που διδασκόμαστε στα σχολεία; Ο «ποιητής» είναι επάγγελμα; Γεννιέται ή γίνεται; Μαζί θα καταρρίψουμε τα στερεότυπα γύρω από την ποίηση και θα ανακαλύψουμε τη μαγική δύναμή της...
- Η περιπέτεια ενός βιβλίου με τον Τάκη Γκόντη.
Πως ξεκινάει κάποιος να γράφει και πως γίνεται ένα βιβλίο.
το βιβλίο, σαν αντικείμενο και σαν περιεχόμενο. Δηλαδή, τι μπορεί να περιέχει. Λογοτεχνία, δοκίμιο λογοτεχνικό και επιστημονικό, παιδικό κλπ. Στη συνέχεια πως προχωράει βήμα βήμα έως ότου φτάσει στο τυπογραφείο και το βιβλιοδετείο. Απο εκεί στους αναγνώστες μέσω των βιβλιοπωλείων κλασικών και ηλεκτρονικών.
- Είναι οι αρχαίοι σοφοί παλιομοδίτες; Με την Μερόπη Βλάχου.
Εσύ τι λες, Σωκράτη;
Ηράκλειτε, δεν σε καταλαβαίνω!
Γιατί γαβγίζεις, Διογένη;
Παλιομοδίτη Σόλωνα, τα χρέη δεν διαγράφονται!
Επίκουρε, να ‘ρθούμε στον Κήπο σου;
Εσύ, Γοργία, θα μπορούσες να αθωώσεις και… Πυθαγόρα, σ’ αρέσουν τα κουκιά;
Πρόσεξε, Θαλή, θα σκοντάψεις!
Πλάτωνα, θα μου δώσεις μια ιδέα;
Δημόκριτε, είσαι ωραίο άτομο!
Πώς βρέθηκες εδώ, Ευριπίδη;
Ο Αντιδήμαρχος
Αλέξανδρος Πασχάλης