Ο Δήμος Έδεσσας και η ΔΗΚΕΔΕ, ο Σύλλογος Βιβλιοφίλων Έδεσσας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και οι εκδόσεις «Μέθεξις» διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Βαρόσι), παρουσίαση τριών συλλογών διηγημάτωντης Λίζας Μαμακούκα, επίκουρης καθηγήτριας Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ. Για τα βιβλία θα μιλήσουν: η φιλόλογος κ. Ειρήνη Βαβουλίδου, ο συμβουλευτικός ψυχολόγος- συγγραφέας, Χρήστος Μπιμπίτσος και η Λίζα Μαμακούκα.
Αποσπάσματα κειμένων θα διαβάσουν η κ. Μαρίνα Πογιατζόγλου και η συγγραφέας. Το Παρθεναγωγείο Έδεσσας έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και αποτελεί έναν από τους πλέον φιλόξενους χώρους για εκδηλώσεις και δράσεις με πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο στην Έδεσσα. Η παρουσίαση του βιβλίου, αναμένεται να μας εισάγει από το θερμό καλοκαίρι σε ένα φθινόπωρο με πνευματικές αναζητήσεις και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση των ομιλητών με το κοινό.
Μερικά λόγια για τα βιβλία:
Η πρώτη συλλογή («Ζωολογικός Κήπος Τσέπης») περιλαμβάνει 12 διηγήματα, το καθένα απ’ τα οποία φέρει το όνομα ενός μικρόσωμου ως μικροσκοπικού έμβιου όντος. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι είναι: «Η μύγα», «Ο βάτραχος», «Το ποντικάκι», «Η κατσαρίδα»... Αυτά τα «θηρία τσέπης» εμφανίζονται στα διηγήματα άλλοτε με τη ρεαλιστική τους μορφή, άλλοτε με καθαρά συμβολική, άλλοτε και με τις δύο. Μολονότι δίνουν τ’ όνομά τους στους τίτλους, έχουν κυρίως ρόλους κομπάρσων, μια κι οι πρωταγωνιστές εδώ είναι άνθρωποι. Άνθρωποι «τσέπης», οικείοι σαν να λέμε: τα ανθρωπάκια «της διπλανής πόρτας». Σε μερικά από τα διηγήματα είναι έντονη η επιρροή κάποιων εμβληματικών ταινιών.
Η δεύτερη συλλογή («Κουλούρια Θεσσαλονίκης») περιλαμβάνει 3 μικρές ενότητες διηγημάτων (14 ιστορίες συνολικά), το κοινό στοιχείο των οποίων είναι το φόντο τους: η πόλη της Θεσσαλονίκης κι οι διάφορες γειτονιές της. Στην ενότητα με τίτλο «Καφεδάκι;» παρουσιάζονται 4 συνοικίες και αντίστοιχα 4 διαφορετικά είδη καφενείων (φοιτητικό, συνταξιούχων, κλπ.), σ’εκείνη που φέρει τον τίτλο «Διαδρομές» 4 ιστοριούλες διαδραματίζονται μέσα σε λεωφορεία που διασχίζουν την πόλη και τις ζωές κάποιων κατοίκων της. Τέλος, στην ενότητα με τίτλο «Θηλυκές Αλκοόλες» περιλαμβάνονται 6 (;) ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες και τίτλους που παραπέμπουν σε κάποιο ποτό και σε κάποια περιοχή της Θεσσαλονίκης, π.χ. «Μπράντυ τριών αστέρων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου», «Ούζο με πάγο, κάπου απόμερα, στην Αρετσού», κ.ά.
Οι «Αστικοί Μύθοι» περιλαμβάνουν 20 διηγήματα ποικίλου περιεχομένου και ύφους και όχιλαϊκές δοξασίες.Θα πρέπει να εκλάβει κανείς τον τίτλο κατά λέξη: «αστικοί μύθοι» = «παραμύθια της πόλης». Ποιας; Οποιασδήποτε! Οι ιστοριούλες του βιβλίου εκτυλίσσονται σε διάφορες γνωστές πόλεις: Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο, ή σε άλλες, εντελώς απρόσωπες. Αυτό που μετράει εδώ δεν είναι το αστικό ντεκόρ, όσο οι άνθρωποι που ζουν μέσα σ’ αυτό: ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας, κυνηγημένος όμως από τις παιδικές του φοβίες, μια νεαρή κομμώτρια που είναι οικονομική μετανάστρια, μια κακότροπη ζητιάνα, μια πλούσια μεγαλοκυρά, ένας «φουσκωτός» φοβιτσιάρης, μια ανέραστη δικηγορίνα, ένας εθισμένος στον τζόγο πατέρας, μια σύγχρονη Σταχτοπούτα, ένας ερωτύλος ταξιτζής, κλπ.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19.