Απάντηση Δημάρχου Έδεσσας στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας

Απάντηση Δημάρχου Έδεσσας στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας
Printer-friendly version
_7d26753_antigrafi.jpg
384549687_3619908361619815_3369624708929769256_n.jpg

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αγαπητά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας, αγαπητοί επαγγελματίες της πόλης,
χαίρομαι που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω γραπτώς, καθώς η επιστολή σας αγγίζει θέματα που χρήζουν αποσαφηνίσεων (αφού έχουν προηγηθεί ήδη τρεις δια ζώσης συναντήσεις) για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η πόλη με πολλά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» είχε ως αφετηρία την αποδοχή συνεργασίας του Δήμου Έδεσσας με τον Εμπορικό Σύλλογο για υποβολή της πρότασης χρηματοδότησής του στις 10-8-2018 η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στις 26-11-2018.

Έπειτα από αναλυτική παρουσίαση της μελέτης και τρεις συνολικά διαβουλεύσεις με την τότε διοίκηση του  Εμπορικού Συλλόγου, ως συνδικαιούχου στο έργο, η τελική μελέτη των αναπλάσεων εγκρίθηκε στις 15-3-2022 ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας.

Κατά την εισήγηση του στην Ε.Π.Ζ ο τότε πρόεδρος της Τ.Κ. Έδεσσας και πρόεδρος του δεύτερου Εμπορικού Συλλόγου είχε τονίσει τη σπουδαιότητα του έργου.

Το έργο είχε συμβατική προθεσμία περαίωσης στις  23-7-23 και έκτοτε χορηγήθηκαν δύο παρατάσεις μία 7μηνη έως τις 23-2-24 και μία δεύτερη 5μηνη έως 23-7-24.

Όσον αφορά στη δεύτερη που αφορά τη θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής προέκυψε για τρεις λόγους.
1)    Την απένταξη του έργου στις 31-12-2023 εφόσον δεν είχε περατωθεί και την εκ νέου ένταξη του σε διάδοχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
2)    Την επιθυμία μου για περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στα εμπορικά καταστήματα σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εορτών του Πάσχα, όπου, έπειτα από προσωπική μου κλήση προς τη διοίκηση σας για σύσκεψη, αποφασίστηκε, μετά από δική σας πρόταση, η προσωρινή διακοπή των εργασιών.
3)    Ώστε να συγχρονιστούν κατά το δυνατό οι εργασίες για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθεί η βέβαιη ταλαιπωρία που θα υφίστατο η αγορά και οι πολίτες αν έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του OPEN MALL ο δρόμος θα δινόταν προσωρινά στην κυκλοφορία και έκλεινε εκ νέου για να γίνουν οι εργασίες του φυσικού αερίου.

Για το λόγο αυτό στις 3-12-2023, πριν ακόμα αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα συγκάλεσα ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών, του αναδόχου του έργου και της εταιρείας που κατασκευάζει το δίκτυο φυσικού αερίου με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που θα προέκυπταν, εφόσον -κακώς-δεν υπήρξε νωρίτερα αντίστοιχη πρωτοβουλία,μίας συνολικής ρύθμισης για όλα τα έργα.
Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυσύνθετο έργο, με υποέργα που έχουν αναλάβει ο Εμπορικός  Σύλλογος όπως και ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε ο εργολάβος του οποίου εργάζεται ταυτόχρονα.

Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι οι αναφορές σας στο ζήτημα των θέσεων στάθμευσης αφού η απώλεια τους ήταν δεδομένη και γνωστή στην τότε διοίκηση του Συλλόγου σας και προέκυπτε από τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Η λύση που φέρεστε να προτείνετε για ενοικίαση οικοπέδων είναι αυτή που στην πρώτη συνάντηση μας ο ίδιος πρότεινα και την επανέλαβα κατά την κοινή μας συνάντηση με το σύλλογο των ταξί ενημερώνοντας σας ότι ήδη έχουν οχληθεί ιδιοκτήτες χωρίς όμως δυστυχώς επιτυχή αποτελέσματα έως σήμερα. Συνεπώς με προβληματίζει η σκοπιμότητα της αναφοράς της στην επιστολή σας .
Τέλος στο κυκλοφοριακό ζήτημα οφείλω να σας ενημερώσω ότι αυτές ήταν οι καλύτερες κυκλοφοριακές λύσεις που είχε τη δυνατότητα να έχει η πόλη, προτεινόμενες από αρμόδιους επιστήμονες .

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που μου δίνεται με αυτή την επιστολή, θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις
Πάγια προσωπική μου θέση είναι ότι οι παραγωγικοί και όχι μόνο σύλλογοι και φορείς έχουν την υποχρέωση να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και στις επιθυμίες των μελών τους και να είναι διεκδικητικοί, εκφράζοντας θέσεις και προτάσεις, μακριά από τη λογική των δημοσίων σχέσεων, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται χρήσιμοι συνεργάτες της κάθε διοίκησης.

Δυστυχώς όταν σε μια πόλη σχεδιασμένη πολλές δεκαετίες πριν αποφασίστηκε η διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας, στερώντας κυκλοφοριακές επιλογές στην ήδη επιβαρυμένη πόλη και τότε περίπου 300 καταστηματάρχες, οδηγοί ταξί και λεωφορείων, βιωματικούς γνώστες των συνθηκών του κέντρου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους συλλέγοντας υπογραφές, η τότε διοίκηση  του Εμπορικού Συλλόγου σας δεν συμμετείχε.

Εκ του αποτελέσματος, επιλογή αυτή αποτέλεσε άλλη μία γενεσιουργό αιτία για την επιδείνωση του προβλήματος.
Σήμερα λοιπόν, τιμώ το ζήλο σας ως νέα διοίκηση και με βαθύ σεβασμό στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, σας προσκαλώ σε ειλικρινή διάλογο για περαιτέρω διευκρινήσεις δηλώνοντας ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για την επίλυση του κάθε προβλήματος μέσα από μία καλοπροαίρετη συνεργασία, όπως αρμόζει σε όλους μας.

Με εκτίμηση

 Γιάννης Τσεπκεντζής
Δήμαρχος Έδεσσας

 

 

Υ.Γ. Για το πολύ σημαντικό θέμα των αδέσποτων θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.